Eski ekonomi yönetimi tarafından verilen düşük faizli kredilerle şirketler döviz almış!

Eski ekonomi yönetiminin "heterodoks" politikaları doğrultusunda "istihdam yaratılması" için dağıtılan düşük faizli kredileri alan şirketlerin, bu kredilerle fabrika yatırımı yapmak yerine döviz satın aldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Eski ekonomi yönetimi tarafından verilen düşük faizli kredilerle şirketler döviz almış!

Türkiye'de hızla tırmanan ekonomik krizi durdurmak amacıyla önceki ekonomi yönetiminin getirdiği politikalar doğrultusunda; müthiş bir kredi genişlemesine gidilerek, gerek KGF güvencesi verilen kredilerde gerek diğer ticari kredilerde çok düşük faiz oranlarıyla şirketler kesimine özellikle kamu bankaları üzerinden para aktarılmıştı.

Ancak bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın araştırma biriminin yaptığı bir araştırmaya göre, şirketlerin, aldıkları bu ucuz kredileri yatırıma dönüştürmezken onun yerine gidip bankadan döviz aldığı ortaya çıktı.

2022'NİN İLK 6 AYINDA DÖVİZ ALIMI YÜZDE 773 ARTTI

10Haber'in aktardığına göre; Merkez Bankası’nın, Tarık Alperen Er, Aykut Şengül, İbrahim Yarba imzalı ‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ araştırmasına göre, 2022’nin ilk 6 ayında, kredi/satış oranını artıran şirketlerin net döviz alımı yüzde 773 arttı.

Kredi genişlemesinin sonuçlarından biri, döviz fiyatının hızlı artması ve bu arada enflasyonun gerçek bir patlama yaşamasıydı. Türkiye, 2022 yılı içinde yüzde 85 tüketici enflasyonunu gördü.

Araştırmaya göre kredi/satış oranını artıran şirketlerin bir önceki yılın aynı dönemine göre net satışları yüzde 120 artarken, azaltanların satışları ise yüzde 152 oranında arttı. İki grubun ithalat ve ihracatında önemli bir farklılaşma görülmezken ucuz kredinin nimetlerinden faydalanmayı tercih edenlerin net döviz alımında yüzde 773 gibi olağanüstü bir artış görülürken, kredi/satış oranını azaltanların döviz alımında ise yüzde 151 gibi daha makul oranda bir artış oldu. Veriler Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanımı denetlenmedikçe aşırı ve seçici olmayan kredi büyümesinin beklenen sonuçları vermediğini teyit ediyor.

Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmada kredilerdeki ‘aşırı’ büyümenin fiyat istikrarı ve finansal istikrarda bozulmalara yol açarak ekonomiyi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiği de vurgulanıyor. Araştırmada Türkiye’de 2022 yılının ilk yarısında Türk lirası (TL) cinsi şirket kredilerinin sürükleyicisi olduğu önemli bir kredi genişlemesi yaşandığı belirtilerek TL cinsi şirket kredilerinde 13 haftalık kredi büyümesinin mayıs ayında yıllık bazda yüzde 140’a yükseldiği vurgulandı.

KOBİ'LER DE DÖVİZ ALIP İHRACATI AZALTMIŞ

Araştırmada “Daha fazla kredi kullanan KOBİ’lerin ithalat, yurt içi girdi alımı, vadesinden önce yabancı para cinsi borç kapatma ve net döviz alımlarını artırdığı, daha fazla kredi kullanan büyük şirketlerin ise döviz alımlarını artırma eğiliminde olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ araştırmasına göre büyük şirketlerde de ihracat dışında KOBİ’lere benzer bir görüntü var. İhracat performanslarında KOBİ’lerde istatiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunmazken, daha fazla kredi kullanan büyük şirketlerin daha az kullanan büyük şirketlere göre ihracat performanslarının daha düşük olduğu dikkat çekiyor.

Fazla kredi kullanan büyük şirketlerin net satışlarını bir önceki döneme göre yüzde 13,7, ihracatlarını ise yüzde 26,6 azalttıkları görülüyor. İthalat, yurt içi girdi alımı ve YP borç kapama değişimlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmazken, daha fazla kredi kullanan büyük şirketlerin net döviz alımlarını daha az kredi kullanan büyük şirketlere göre ortalamada yaklaşık 1,23 milyon ABD doları daha fazla artırdıkları görülmüş. Sonuçlar, daha fazla kredi kullanan gerek büyük şirketlerin gerekse KOBİ’lerin daha az kredi kullananlara göre net satışlarının belirgin düzeyde az olduğu görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet