İran'dan getirilen meyve tohumlarının hasatı yok satıyor!
Doğu Anadolu çiftçilerinin 30 yıl önce İran'a gittiğinde getirdiği meyve tohumları şaşkına çevirdi! Geçtiğimiz sene 80 ton ürün almayı başaran çiftçiler yeni hedef koydu. Bu yıl içerisinde toplamda 100 ton ürün almayı hedefliyor.
Günümüzden 30 yıl önce İran'a giden Doğu Anadolu çiftçileri inanılmaz bir görüntüyle karşı karşıya kaldı. Meyve ağaçlarını beğenen çiftçiler, tohumlarını Türkiye'ye getirdi. İran tohumlarından oldukça iyi verim alan çiftçiler, 30 yıl boyunca bu işi yaparak kendilerine gelir kapısı oluşturdu.
İRAN TOHUMLARINA YOĞUN İLGİ
Ülkemizdeki etkisi inanılmaz olurken, geçtiğimiz sene 80 ton ürün almayı başaran çiftçiler yeni hedef koydu. Bu yıl içerisinde toplamda 100 ton ürün almayı hedefliyor. İran'dan getirdikleri 5 - 6 çeşit meyve ile bahçelerinde üretim sağlıyorlar. Çalışan işçiler hasat zamanlarında bahçeyi ziyaret ederek emeğinin karşılığını alıyor.
İran sınırında yer alan Esendere beldesindeki çiftçiler, bu sene de elma hasadı yapmaya devam ediyor. Bahçelerinde 3 farklı çeşitten oluşan elmaların hasadından memnun olduklarını belirterek, bereketli bir yıl geçirdiğini paylaştı.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI ZİYARET ETTİ
Çiftçilere ait olan 120 dönümlük bahçede; elma, erik, ayva, ceviz, kayısı, şeftali, armut ve üzüm gibi daha birçok ürün üretiliyor. Bahçeyi yerinde inceleyen Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz geçirgen, her sene olduğu gibi bu sene de elmaların harika olduğunu paylaştı.
SENEDE 80-100 TON ÜRÜN VERİYOR
Çiftçilerden birisi olan Hekim Fırtına, bahçesinde 3 çeşit meyve ağacının olduğunu paylaştı. Yıllardır çiftçilikle uğraşan Fırtına, her sene 80 - 100 ton elma çıktığını paylaştı. Organik meyvelerden oluştuğunu belirterek ifadelerini şu şekilde aktardı;
Her sene en iyi şekilde budamasını yapıyoruz. Ayrıca bahçıvan tutuyoruz. Şimdi de hasat zamanı. Eğer 15 gün içerisinde bu elmaları elimizde çıkartmasak hepsi zayi olacaktır. Malum herkeste soğuk depo yok. Tek tük var. Bizim buradaki esnaf kendi arasında anlaşıp gelip 5 TL’den bu elmaları alıyorlar.
Bizden bu fiyata alıp piyasa da 30 ile 40 TL’ye kadar satıyorlar. Bizde bu duruma dur demek için yetkililerle görüştük. Yüksekova’ya bir pazar kurun en azından orada herkes meyvesini, sebzesini satsın. Sadece elmayla sınırlı değil, cevizden armuda kadar hasılat başladı.
Burada çiftçinin, çalışanın çok emeği var, ondan sahip çıkılmasını istiyoruz. Bizim burada niye meyveler güzel oluyor, çünkü bizim İran’la aramızda 2 kilometre var. İran havasıyla aynı olduğu için her şey güzel yetişiyor. Türkiye’nin en iyi elmalarının burada olduğunu söyleyebiliriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.