İstifa eden çalışanlar için kıdem tazminatının şartları belli oldu!

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği istifa eden çalışanlar için kıdem tazminatının şartları belli oldu! SGK'ya başvuran kıdem tazminatını alabilecek!

Yayınlanma:
İstifa eden çalışanlar için kıdem tazminatının şartları belli oldu!

İş hayatında kıdem tazminatı, işten kendi isteğiyle ayrılan işçiler için genellikle mümkün olmayan bir hak gibi görünse de, bazı istisnai durumlarda istifa eden işçiler de bu haktan yararlanabilmektedir. İşte istifa ederek kıdem tazminatı almanın yolları...

25 YILI DOLDURANLAR FAYDALANABİLİYOR

13958703-1200x675.webp

Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle işe başlama tarihinizin dikkate alınması gerekir. Günümüzde, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler bu haktan yararlanmaya devam ederken, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girenler önümüzdeki yıl eylül ayından itibaren 25 yılı doldurdukları ve prim gün şartını sağladıkları takdirde bu haktan faydalanabilirler.

SGK PRİM ŞARTI

İstifa ederek kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Öncelikle, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenlerin istifa etmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için, ilk işe giriş tarihinin 08.09.1999 tarihinden önce olması gerekmektedir.

İŞ DEĞİŞTİRENLER NASIL KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

17337121-1200x675-1.webp

Kıdem tazminatını alıp işten ayrılmak isteyenler, kıdem tazminatı ve kullanmadıkları izin günlerinin tutarı kadar ödeme alabilirler. Ancak, ihbar tazminatı hakkı bu yöntemle kaybolur.

Farklı işyerlerinde çalışanlar, istifa ederek kıdem tazminatı talebinde bulunabilirler. Ancak, kıdem tazminatı alma şartlarını sağladıktan sonra son çalıştığınız işyerinde geçirdiğiniz süre kadar kıdem tazminatı alabilirsiniz. Önceki işyerlerindeki süreleri dikkate alınmaz.

SGK'YA BAŞVURU YAPILMALI​​​​​​​

İstifa ile kıdem tazminatını almak için, şartların sağlandığına dair belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan almalısınız ve işverene ibraz etmelisiniz. İşveren, şartların sağlandığını teyit ettiği takdirde kıdem tazminatını ödemek zorunda kalır.

Bu haktan en çok yararlananlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan işçilerdir. Bu kişiler, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme koşullarını yerine getirdiklerinde, istifa etmeleri halinde kıdem tazminatını alabilirler.

Ancak devlet memurları, istifa yoluyla kıdem tazminatı alma hakkına sahip değiller.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet