Sağlık Bakanlığı kamuda çalışacak doktor bulamıyor!
Doktor göçünden kaynaklanan sağlık sektöründeki açığı kapatabilmek için Sağlık Bakanlığı 65-72 yaşları arasında olan emekli hekimlerden atama talebi toplamaya başladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin, bakanlığın kamuda çalışacak hekim bulmakta zorlandığından bu ilanları açtığını ifade ettiler.
Sağlık Bakanlığı hekim açığını kapatmak için 65-72 yaşları arasında olan emekli hekimlerden atama talebi toplamaya başladı. Bakanlığın internet sitesinde bu yıl ikincisini açtığı ilana göre; tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, uzman diş tabibi ve tabip ünvanlarında 18 Ekim Çarşamba gecesine kadar talep toplanacak.
Sağlık Bakanlığı’nın atama talebini toplamasını değerlendiren Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin, bakanlığın kamuda çalışacak hekim bulmakta zorlandığından bu ilanları açtığını ifade ettiler.
'HEKİMLER KAMUDA ÇALIŞMAK İSTEMİYOR'
Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın haberine göre, Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Prof. Dr. Nursel Şahin sağlıkta şiddet olaylarından kaynaklı hekimlerin kamuda çalışmak istemediklerine dikkat çekti. Ökten ve Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Mart ayında hekimlere dönük “Giderlerse gitsinler” sözlerini de hatırlatarak hekimlerin çoğunlukla yurt dışında çalışmak istediklerini belirttiler.
TTB hekimlerin yurt dışında çalışmak için aldıkları İyi Hal Belgesi’nin geçtiğimiz yıl toplamda 2 bin 685 kişi olduğunu kaydederken bu yılın Ekim ayına kadar olan süre zarfında yapılan başvuru sayısını ise 2 bin 285 olarak açıkladı.
ÖKTEN: KALICI ÇÖZÜM GETİRİLMEDİKÇE KADRO BULMALARI ZOR
TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, kamuda çalışan hekimlerin sık sık şiddete maruz bırakıldığını ve Sağlık Bakanlığı’nın yaşanılan sorunlara ilişkin çözüm getirmediğini ifade etti. Doç. Dr. Ökten, “Sağlık Bakanlığı’nın en son açtığı 3 bin kişilik kadroya 774 kişi başvurdu. Bir taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘giderlerse gitsinler’ diyor diğer taraftan da kendi bakanlıklarına hekim bulamıyorlar. Bu nedenle 65-72 yaşları arasında olan hekimlere bu çağrıyı aralıklarla yapıyorlar. Sorunlara kalıcı çözümler getirilmedikçe kadro bulmalarının da oldukça zor olduğunu belirtmeliyim” dedi.
'SAĞLIK POLİTİKALARININ NE KADAR KÖTÜ DURUMDA OLDUĞUNUN KANITI'
Ökten, bakanlığın emeklilik yaşında olan hekimlere dönük atama taleplerinin kabul edilebilir olmadığını ifade ederken gerekçelerini ise şöyle açıkladı:
“Hekimler mesleki olarak yıpranmışlıkları çok fazla olan bir grup. Eğitiminin zorluğundan tutun da uzun süreli ve uzun saatler boyunca çalışıyorlar. Kaldı ki zaten zor olan çalışma koşullarının güçlüğü günümüzde daha da arttı. O yaşa gelmiş hekimleri tekrar bu şekilde kadro açıp göreve çağırmaları bakanlığın içinde bulunduğu zor durumun ve sağlık politikalarının da ne kadar kötü olduğunun bir göstergesi.”
'ŞİDDETİ ENGELLEMEDİKLERİ MÜDDETÇE KAMUDA ÇALIŞAN BULMAK ZOR'
Hekimlerin emeklilik yaşının daha da küçültülmesi gerektiğini vurgulayan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Emekli olmuş hekimleri göreve çağırmak TTB olarak onaylayacağımız veya kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bakanlık bu ilanı açacağına çalışma koşullarını düzeltmelidir. Şiddeti engellemediği müddetçe kamuda çalışan bulmaları zor, giderek bu sayının azalacağını da ifade etmeliyim. Böyle giderse kamuda çalışan hekimlerin omuzlarındaki yük daha da artacaktır. Bunun bir diğer sonucu ise zaten aylar sonraya verilebilen; poliklinik hizmeti, muayene, tetkik, ameliyat vb. randevuları yıllar sonraya yayılmaya başlayacak.”
ŞAHİN: BAKANLIĞIN BU ÇAĞRISI İLK DEĞİL
TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin konuya ilişkin değerlendirmesini bakanlığın emeklilik yaşına gelmiş hekimlerden topladığı talebin yeni olmadığını geçtiğimiz yıllarda da açtığı ilanı hatırlatarak yaptı. Doç. Dr. Şahin “Sağlık Bakanlığı’nın bu çağrısı ilk değil. Hekimlerin kamudan emekliliği 65 yaş sınırında. Fakat bakanlık, rapor alan hekimlerin 72 yaşına kadar tekrar atamasının yapılabileceğini söylüyor” dedi.
Şahin de Ökten gibi, Erdoğan’ın hekimler için sarf ettiği ‘giderlerse gitsinler’ sözlerini hatırlatarak, “TTB her ay ‘İyi Hal Belgesi’ alan hekimleri açıklıyor. Giderek artan bir grafik var. Genç hekimlerin çoğu çalışma hayatlarında sık sık karşılaştıkları şiddet faktöründen ve geleceksizlik hissinden yabancı dil çalışıyorlar, kolaylıkla farklı ülkelerden kabul alabiliyorlar. Başarılı genç hekimler böylece kaybediliyor. Fakat ülkeyi yönetenler bunu önemsememişti. Orta yaşlardaki hekimlerden ise ‘kendim için değil çocuklarım için gitmek istiyorum’ sözlerini sıklıkla duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
'NİTELİĞE DEĞİL, NİCELİĞE ÖNEM VERİLİYOR'
Sağlık Bakanlığı’nın açtığı 3 bin kişilik kadroya yaklaşık 700 kişinin başvurduğunun bilgisini veren Nursel Şahin, hekimlerin mesleklerini icra ederken birçoğu konuda koşullarının zorluğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin “Niteliğe değil niceliğe önem veren, performans döner sermayeler gibi sağlıkta dönüşümün getirdiği ortamda iş yükünün altına girmek istemiyorlar” dedi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hekimler, kötü işletilen sistemin sonucu olarak ortaya çıkan şiddetin suçlusuymuş gibi görünmek ve bunun kurbanı olmak istemiyorlar. Türkiye’de hekimlerin canına kastetmeye varan bir şiddet sarmalı var. Bu yüzden de Türkiye’de olmak istemiyorlar. Kamuda bu daha çok görünür halde. Hekim sayımız az değil bakanlık bakıyor ki kadroları dolmuyor, sağlık raporu alarak 65 olan emeklilik yaşını 72 yaşına kadar uzatıyor. Bu Türkiye’nin hazin durumudur”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.