CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş: Demokrasimizin temel taşı olan muhtarlarımızın günü kutlu olsun
CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Yayınlanma:
CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Muhtarlarımız demokrasinin temel taşıdır. Sakarya’mızda bulunan muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın bu anlamlı günün kutluyorum” dedi.
CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, CHP’nin Muhtarlarla ile ilgili Politikaları hakkında bilgi vererek, “Biz; CHP olarak demokrasimizin temel taşı olan Muhtarlarımıza yönelik politikalarımız muhtarlarımızın daha hizmet vermelerini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Başkan Keleş, CHP’nin Muhtarlarla ile ilgili Politikalarını şu şekilde sıraladı;
“1-Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, muhtarlık seçimlerinde de birleşik oy pusulası esası getirilmelidir.
2-Türkiye de nerede bir muhtarınız görev yapıyorsa orada bir muhtarlık evi olmalıdır. Muhtarlık evi imar planlarında açıkça yer alacak.
3-Kaldırılan köy tüzel kişilikleri yeniden inşa edilmelidir. Böylece mahalle dönüştürülerek belediye bürokrasisine boğulan ve ileride yüksek emlak vergisi, elektrik ve su parası ödemek zorunda kalacak köylülerimizin mağduriyetine son verilmelidir. Köy tüzel kişiliğine ait taşınmazlar da muhtarlıklara iade edilmelidir.
4-Bütçesi olmayan bir kamu alanı güçsüz ve amaçsızdır. Muhtar seçimle geldiğine göre seçmenine yani mahallesine karşı sorumlukları vardır. Örneğin; yoksul bir aileye acil yardım gibi... Muhtarlık kurumunu güçlü kılmanın yolu, onu denetlenebilir bir bütçeye sahip kılmaktan geçer. Bu aynı zamanda demokrasinin güçlenmesini ve güçlü bir dayanışma kültürünün oluşmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki güçlü Türkiye, güçlü bir yerel demokrasiyle mümkündür. Muhtarlık bütçesi emlak vergisinin 1 oranının muhtarlık bütçesi olarak muhtarlıklara tahsis edilmesiyle karşılanmalıdır.
5-Muhtarlar kendi sorumluluk alanlarında bulunan yerlerde kimin yada hangi ailelerin yardıma muhtaç olduğunu en iyi bilen kişilerdir. Sosyal yardımları en objektif, tarafsız dağıtacak olan muhtarlardır. Dolayısıyla sosyal yardımlar muhtarlıklar aracılığıyla yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki, Hükümete ulaşmak zor ama muhtara ulaşmak çok kolaydır.
6-Seçildikleri mahallede görev yapan muhtarlarımız çok kez belediye meclislerine kendi mahalleleri ile ilgili alınan kararlardan haberdar olmaktadırlar. Oysa muhtarların seçimle geldiği mahalle halkına karşı sorumluluğu vardır. Kendi mahalleleriyle ilgili bir karar alınması söz konusu olduğunda muhtarlarımız o belediye meclisi toplantısına mutlaka katılmalı ve o toplantıda söz ve karar sahibi olmalıdır.
7-Belediye kanununun 75. maddesi, Belediyeler, belediye meclisi kararı ile kamu kuruluşları ile ortak proje geliştirilebilir diyor. Ancak belediye kanununun bu maddesinde muhtarlıklar, kamu kurumu olarak sayılmamaktadır. Dolayısıyla muhtarlıklar isteseler de belediyeler ile ortak proje geliştirememektedirler. Muhtarlıklarımızın kamu kurumu sayılması ve belediyelerle birlikte ortak proje geliştirilebilmeleri sağlanmalıdır.
8-Türkiye Belediyeler Birliği var, ancak Türkiye Muhtarlar Birliği yok. Demokrasimizin temel taşlarından olan muhtarlarımızın Türkiye geneline örgütlenmelerinin yolu açılmalı ve Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.