“Covid-19 Savaşçısı Sağlıkçıların Mağduriyeti Devam Ediyor”
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, COVİD-19 döneminde canları pahasına görev yapan Türkiye’deki sağlık çalışanlarının yıllardır bekleyen sorunlarının çözülmediğini söyledi. Başkan Demircan, ödül...
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, COVİD-19 döneminde canları pahasına görev yapan Türkiye’deki sağlık çalışanlarının yıllardır bekleyen sorunlarının çözülmediğini söyledi. Başkan Demircan, ödül gibi gösterilen ‘ek ödeme’nin on binlerce sağlık personeline dağıtılmadığını, büyükşehirlerde uygulama sözü verilen ücretsiz ulaşım, sosyal tesis, otopark gibi uygulamaların ise hüsranla sonuçlandığını açıkladı. Demircan, iletilen taleplerin acil olarak yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bıçak kemiğe dayandı” ifadelerine yer verdi.
Ailelerinden, sevdiklerinden ayrı canları pahasına tüm dünyayı saran COVİD-19 salgınına karşı mücadele eden sağlık çalışanlarının mağduriyeti devam ediyor. Sağlık çalışanlarının yıllardır devam eden sorunlarının bir çoğunun çözüme kavuşturulmadığını, talep ettikleri konularda da çözüm sağlanmadığını anlatan Demokratik Sağlık Sen Başkanı Togan Demircan, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı her bir yönetmelik/ genelge bir öncekini aratır nitelikte…
Pandemi döneminde büyük bir özveri ile çalışan sağlık çalışanlarının ekonomik hakları ile ilgili yaşanan sıkıntıları ele alan Başkan Demircan, “Pandemi döneminin başlarında sağlıkçılar çok büyük bir özveri ile görevlerini yapmaktayken ve akıllarından bu işin karşılığı, analarının ak sütü gibi helal olan ve yıllardır siyasi argüman olarak kullanılan 3600 ek gösterge geçmezken, birileri tarafından başta 3600, fiili hizmet ve diğer sosyal ekonomik haklar gündeme getirildi. Canını ortaya koymuş sağlık çalışanlarına bu dönemde büyük şehirlerde sağlanan bir kısım sosyal imkan; (Ulaşımın ücretsiz olması, sosyal tesislerden istifade etmeleri, otoparkların ücretsiz olması, hayvanat bahçesinin ücretsiz olması) dahi pazarlık konusu yapıldı, hiçbir belediye bu imkanların pandemi sonrası da sağlık çalışanları adına devam edeceğini duyurmadı, “Sanki sağlık çalışanları fırsatçı ve pandemi döneminde en azından sosyal ve ekonomik haklarının bir kısmını alabilsinler” gibi lanse edilmek istendi ve halen de devam ettiriliyor” dedi.
Sağlık çalışanları “fırsatçı” değildir, hiç bir zamanda olmadılar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ek ödeme ile ilgili açıklamalrını hatırlatan Demircan, “Ardından Sağlık Bakanı Sayın Koca, günlerce ek ödemenin tavandan ödeneceğini deklare etti. Kovit kliniğinde aynı hastaya tedavi uygulayan aynı meslek mensupları sırf eğitim durumları “lise, ön lisans ve lisans” diye sınıflandırıldılar ve 400 ile 1900 lira arasında ek ödeme farklı ücret aldılar. Altını çizmek istiyorum aynı hasta, aynı hizmet 3 ayrı ödeme şekli. Bu ödeme sanki pandemi mart, nisan mayıs ayı ile sınırlıymış gibi 3 ay süre ile sınırlandırıldı. Yeniden verilmesi planlandı ve aradaki haziran, temmuz ayları teğet geçilerek ağustos ayından itibaren ek ödeme tavan oranından ödenecek denildi. Neden temmuz, ağustos ayları ödenmiyor?” diye sordu.
Sağlık çalışanları hiç bir hesap yapmadan özveri ile çalıştı
Başkan Demircan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Merakla yeni yayınlanacak yönetmelik her kesim tarafından beklendi. Utanma pazarı bir yönetmelik neredeyse bir ayı aşkın sürede haber sitelerine düştü. Biz hekim hekime, hekim hemşire, hemşire hemşire arasındaki uçurum kapatılsın, sağlık ekip işidir diğer bakanlıklarda olduğu gibi mükafat olarak bir ücret verilecekse bu herkesi kapsasın moral ve motivasyonu bozmayacak bir düzenleme yapılsın derken; Sağlık Bakanlığı’nın güzide daire başkanlığı Covid nedeniyle tavandan ödenecek olan oranı belirlerken üç beş kliniği, acil servis, yoğun bakım gibi birimleri kapsam içine almış diğer birimleri bu birimlerde aktif çalışılan süre ile sınırlandırılmıştır. Dünyayı kasıp kavuran Covid-19’un ayak sesleri ülkemize doğru yaklaştığında hiç bir sağlık çalışanı arkadaşımız ek ödeme, fiili hizmet tazminatı, kreş, fazla mesai, ekipman vs. demedi, şartlar koymadı her zamanki gibi büyük bir özveri ile hekiminden 4/d statüsüne varana dek tüm arkadaşlarımız işlerini yapmaya devam ettiler.”
Çalışanlar darp ediliyor…
Sağlık çalışanlarının canı pahasına görevde olduğunu hatırlatan Demircan, “Sağlık çalışanlarını fırsatçı gibi düşünüp, pandeminin de büyük bir fırsat olduğunu ön görerek ulusal ve yerel basın aracılığı ile arkadaşlarımız adına fırsat tellallığı yapan tüm ilgilileri bu konuda sessiz olmaya davet ediyorum. Kovit’ten korunan, kurtulan sağlık çalışanları canlarını bir de hasta ve yakınlarından korumaya çalışıyor. Hergün bir çok sağlık çalışanının tehdit, sözel veya fiziki şiddete maruz kaldığına tanık oluyoruz. Öldürülen, yaralanan, gözünü kaybeden sağlık çalışanları. Sedyeye doğru uzanması için veya maskesini takması için uyarılan hasta veya yakını tarafından darp edilen yine sağlık çalışanları oldu” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.