Kurtuluşun 100. Yıl Heyecanı Tüm Mersin’i Sardı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen 3 Ocak Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100.

Yayınlanma:
Kurtuluşun 100. Yıl Heyecanı Tüm Mersin’i Sardı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen 3 Ocak Mersin’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlama Programı’na katıldı. Başkan Seçer, zafer için ağır bedeller ödendiğinden söz ederek, “Mersin’in kurtuluşu, sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Mersin’in kurtuluşu, tüm Çukurova’nın, Anadolu’nun ve hatta bir vatanın kurtuluşudur” dedi.

 

Kutlama Programı Tren Garı’ndan başladı

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile Mersin Tren Garı’ndan başlayan törende, trenle istasyona gelen muharip gazilerden oluşan temsili heyet karşılandı. Karşılamanın ardından Tren Garı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde yürüyüş yapıldı.

 

Programda Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve oda başkanları ile siyasi parti temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar yer aldı. Azerbaycan’dan gelen Karabağ Gazileri de kurtuluşun 100. yılında Mersin’deki törene katıldı.

 

Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşı eşliğinde şanlı Türk Bayrağı göndere çekildi.  Vali Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Gedik ile Başkan Seçer törene katılanların ve halkın ‘Kurtuluş Günü’nü kutladı. Öğrenci Esme Aslan tarafından okunan ‘Akdeniz’in İncisi’ şiirinin ardından, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’ndan Binbaşı Dilhan Tuzkaya, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 

“Kurucu değerler bizim vicdan ve gelecek haritamızdır”

 

Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisinin ardından konuşan Başkan Seçer, “Bugün 3 Ocak. Tam 100 yıl önce, burada ne yaşandı? Az ötede; tam da bu saatlerde, işgalcilerin karargâh olarak kullandığı Eski Hükümet Konağı’ndaki Fransız Bayrağı indirildi. Yerine Türk Bayrağı çekildi. İşgal kuvvetleri Gümrük İskelesi’nden gemilerine binerek Mersin’i terk etti. 100 yıl önce burada yaşananlar bölgesel hatta küresel dengeleri kökünden değiştirecek muazzam bir tarihsel kırılmanın eşsiz anlarıydı. Özgürlüğümüzden ne pahasına olursa olsun vazgeçemeyeceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Bu kolay olmadı. Tarih bu direnişi yazdı. O günleri asla unutmayacağız. Bu kurucu değerler bizim vicdan ve gelecek haritamızdır. 100. yıl hepimize kutlu olsun” dedi.

 

“Tarihimizi bilmezsek yolumuzu asla bulamayız”

 

Zafer için ağır bedeller ödendiğinden söz eden Seçer, “Bakiyesi ise kurucu değerlerimiz oldu. Tarihimizi bilmezsek yolumuzu asla bulamayız. Biz bu kadim topraklarda özgür ve kardeşçe yaşadık, yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Bütün tarihçilerin dikkatini çekmek istiyorum; Mustafa Kemal, 5 Kasım 1918’de Mersin’deydi. 19 Mayıs 1919’dan çok önce. Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarına işte o gün burada, Karamancılar Konağı’nda gizli toplantı ile başlandı. ‘Asıl savaş şimdi başlıyor’ diyerek Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin ilk adımını bu topraklardan attı. Bugün restorasyonunu yaptığımız Karamancılar Konağı’ndaki o toplantıdan Türkiye’nin kurtuluş reçetesi çıktı. Mersinliler olarak işte o gün sesine ses verdik Mustafa Kemal’in. İşte bu nedenle, Mersin’in kurtuluşu, sadece bir şehrin kurtuluşu değildir. Mersin’in kurtuluşu, tüm Çukurova’nın, Anadolu’nun ve hatta bir vatanın kurtuluşudur” diye konuştu.

 

“Biz Mersiniz. Hoşgörü ve adaletin mirasçılarıyız”

 

Seçer, tarihte yüzünü daima Batı’ya dönmüş olan Mersin’in Cumhuriyet’in ilk yıllarında da arka arkaya atılımlar yaptığından bahsederek, “Biz Mersiniz. Hoşgörü ve adaletin mirasçılarıyız. Bu eşsiz mirasa sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Tarihte yüzünü daima Batı’ya dönmüş olan kentimiz, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da arka arkaya atılımlar yapmıştır. Gayrimüslim ailelerin kentimizin karakterine sinmiş zenginleştirici kültürel motiflerini de unutmamak gerekir. O nedenle, yüzyıllardır büyük bir özenle yaşattığımız barış, hoşgörü ve kardeşlik ruhu bizim ortak gücümüzdür. Bu kentin değerini bilen, değerine değer katmak için mücadele veren herkes Mersinlidir ve hemşehrimizdir. Tüm Mersinliler eşit haklara sahip vatandaşlarımızdır. Bu dün de böyleydi, bugün ve yarın da böyle kalacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Hiç şüphe yok ki Mersin, geçen 100 yıl içinde çok önemli sıçramalar gerçekleştirmiştir”

 

Bir yerde istikrar ve güven olduğunda orada önce huzurun olduğunu, huzur olduğunda da kalkınma, refah ve ekonomik gelişmenin var olacağını sözlerine ekleyen Seçer, “Bu gerçek ülkeler için olduğu kadar kentler için de geçerlidir. Hiç şüphe yok ki Mersin, geçen 100 yıl içinde çok önemli sıçramalar gerçekleştirmiştir. Mersin, 1950’li yıllarda çay bahçelerinde canlı müzik dinlenen, Cumhuriyet Baloları düzenlenen, Ak Kahvesi’nde şiir, müzik etkinlikleri yapılan, sineması, tiyatrosu olan sade bir Avrupa kıyı kenti görünümündeydi.  Müfide İlhan; o yıllarda Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olarak görev yaptı. Ardı ardına kurulan Mersin Limanı, Ataş Rafinerisi, Şişe Cam gibi yatırımlar kentimizin olduğu kadar ülkemizin de büyüyüp gelişmesine önemli katkılar sundu. 70’ler, 80’ler, 90’lar Mersin’i sosyolojik olarak dönüştürdü. Afetler, zorunlu ikamet politikaları, terör, savaşlar ve ekonomik krizler, tarım ve sanayileşme Mersin’i daima bir çekim merkezi yaptı. Göç dalgaları toplumumuzda derin fay hatlarına, gettolaşmalara ve çatışmalara yol açmak yerine kardeşleşmeyi doğurdu. Mersin bugün resmi olarak 2 milyona yaklaşan nüfusa sahiptir. Ancak 400 bin sığınmacıya da ev sahipliği yapmaktadır. Çok ağır bir yüktür. Mersin özümseme kapasitesi ve kabiliyeti ile bu göç dalgasıyla da başa çıkmaya çalışmaktadır. Şehrimizin resmi nüfusuna göre bize ayrılan kaynakları sığınmacı yüküyle birlikte harcamak zorunda kalıyoruz. Yani 2 milyon için sağlanan kaynaklar, 2.4 milyon insan için harcanıyor” dedi.

 

Başkan Seçer, şöyle devam etti:

 

“2021 yılı zor geçti. Pandeminin yarattığı tahribat ve ekonomik kriz hepimizi çok yordu. Diğer taraftan genel siyasetin yarattığı gerginlik ve kutuplaşma, yerel yönetimlerle merkezi idare arasında sorunlara sebebiyet vermektedir. Bilmeliyiz ki bu durum hepimize kaybettiriyor. Oysa Mersin yeni bir çağa giriyor. Tüm dünya Doğu Akdeniz’in önemini her geçen gün daha iyi anlamaktadır.”

 

Seçer, Doğu Akdeniz’in stratejik öneminin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ifade ederek, Mersin’in bölgesinde ve Doğu Akdeniz çanağında tarım, ticaret, enerji, turizm, sanayi ve lojistik merkezi haline gelmesi için hak ettiği yatırımlara bir an önce kavuşturulması gerektiğini söyledi. Önemli yatırımların bazılarını anımsatan Başkan Seçer, “Sadece Mersin’i değil tüm Çukurova’yı yeni bir çağa taşıyacak Çukurova Havalimanı bir an önce bitirilmeli ve hizmete alınmalıdır. Dünya lojistik ağlarının Doğu Akdeniz’deki en stratejik kapısı olan Mersin’e yapılacak olan Ana Konteyner Limanı’nın yatırım programlarına ve imar planlarına yansıdığı şekliyle bir an önce hayata geçirilmesi Mersin için çok önemli bir konudur. Hiç kimse bu yatırımın Mersin’den başka bir yere kaydırılmasını asla düşünmesin. Mersin-Antalya arasındaki Akdeniz Sahil Yolu Projesi ve bu yolun Çeşmeli-Taşucu otoyol bölümü de bir an önce bitirilmelidir. Mersin'e sulama ve içme suyu temin etmek amaçlı yapımı süren Pamukluk Barajı’nın içme suyu isale hattı, arıtma ve su depoları yatırımının yapılması Mersin için çok önemlidir. MESKİ ile DSİ arasındaki protokol gereği bu yatırımları DSİ’nin yapması gerekiyor. Şu anda DSİ’nin yatırım programında ama yatırımlar henüz başlamamış durumda. Mersin-Tarsus sahil bandı projesini de kapsayan turizm bölgelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için başta gerekli yatırım teşvikleri olmak üzere Mersin turizmine tüm destekler verilmelidir” dedi.

 

“Kentimizi hep beraber geleceğe taşımalıyız”

 

Mersin’in, genel bütçeye sağladığı vergi gelirleri ile Türkiye’de 5’inci, 6’ncı sırada olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Uzun yıllardır iç ve dış göçlere maruz kalmış, göçün tüm yükünü taşımış Mersin’e merkezi hükümetin pozitif ayrımcılık yapması kaçınılmazdır. Toplumsal barışı zehirleyen gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gereklilikten öte bir zorunluluk halini almıştır. İnsanı ve çevreyi odağına alan, istihdam sağlayan, katma değeri yüksek üretimle tarımdan ticarete, sanayiden turizm ve lojistiğe kadar her alanda güçlü potansiyeli olan kentimizi hep beraber geleceğe taşımalıyız. 100 yıl önce nasıl başardıysak, yine öyle başaracağız. Daha modern, daha çağdaş, kalkınmış daha güzel bir Mersin’i, daha güzel bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Biz istiyoruz ki Mersin’de ve tüm dünyada barış, refah, huzur ve bereket olsun” dedi.

 

“Metro, Mersin’in 100. yılında bu şehre yapılacak onlarca projenin amiral gemisidir”

 

2022 yılında tüm dünyada; barışın, sevginin, adaletin, demokrasinin ve hoşgörünün hakim olmasını dilediğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer,  gençlere seslenerek; “2022 yılı içinde önce kendimize inanmalıyız.  İnanmalıyız ki başarılı olalım. Tam bu noktada gençlere seslenmek istiyorum; bugün burada metromuzun temelini atacağız. Bugünü Mersin açısından sadece raylı sistemler dönemine geçişin bir eşiği olarak düşünmeyin. Metro yatırımı, Mersin’in 100. yılında bu şehre yapılacak onlarca projenin amiral gemisidir. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Mersin vizyonum sizin gelecek hayallerinizle örtüşüyor. Benim gelecek hayallerim Mersin’in bugününe sığmıyor. Sizin de hayallerinizin sığmadığını biliyorum. Sizlerle Mersin’i yeni çağa taşıyacağız. Millet olarak, 100 yıl önce kurtuluş mücadelesi için savaşmayı ve zafer kazanmayı bildiğimiz gibi yeni çağda da bilimle, akılla, kültürle, sanatla nice zaferler kazanacağız” dedi.

 

Başkan Seçer, açılışını yaptıkları 100. Yıl Etkinlik Alanı’na da Mersinlileri davet ederek; “Milli Mücadele’yi, Mersin’in 100 yılını anlatan çok kıymetli sergiler, birbirinden değerli isimlerle söyleşiler, müzik dinletileri ve görsel deneyimler orada halkımızı bekliyor. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, vatanı uğruna hayatlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” diye konuştu. Kutlama programı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan helikopterli gösterinin ardından sona erdi. Daha sonra Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Muharip Gazileri dernek binasını ziyaret etti.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet