Adıyaman Belediyeler Birliği tarafından Kayaönü Köyü mevkiinde 53 hektar alanda yapılması planlanan Katı Atık Depolama ve Enerji Tesisi yapım işi ve 29 yıllığına işletilmesine ilişkin ihale iptal edildi. Yapılması planlanan bölge çevresindeki yurttaşların sağlığını hiçe sayan ve su kaynaklarını kirletecek olan Katı Atık Tesisi ihalesi hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Adıyaman İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Mahkeme, söz konusu ihalenin yapılmasının ardından İl Genel Meclisi’nde onaylanan imar planı ve imar planı onayının ardından alınan ÇED Olumlu raporunun alınmasını hukuka aykırı buldu. Adıyaman İdare Mahkemesi sürecin yanlış işletildiğinin altını çizerek ÇED raporu alınmadan ihaleye çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek ilgili ihalenin iptal edilmesine karar verdi.
Hukuk Mücadelesi Sonuç Verdi, Yaşam Alanları ve Su Kaynaklarını Tehdit Eden İhale İptal Edildi
Av. Ayhan Tutdere atık tesis projesinin çevresel etki değerlendirmesine tabi olduğu, projenin etki alanı içerisinde ikamet eden yurttaşların yaşam alanları ve su kaynakları üzerinde doğrudan tehdit içeren atık tesisinin Çevresel Etki Değerlendirmesi kararı olmadan ihale edilmesinin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla 6 köy ve mahalle muhtarı adına dava açmıştı.
ÇED Raporu Alınmadan Yapılan İhale Hukuka Aykırı Bulundu
Bölgede yaşayan yurttaşların yaşam alanları ve su kaynaklarını tehdit eden projenin ÇED Raporu alınmadan ihaleye çıkılamayacağının ifade edildiği mahkeme kararında, “Adıyaman Belediyeler Birliği Meclisi’nin kararıyla katı atık düzenli depolama tesisi alanlarının yapımı, imalatı ve işletilmesi ile bu alanlarda depolanan atıklardan enerji elde edilmesi işinin 29 yıllığına işletilmesine ilişkin ihalenin ÇED raporu alınmadan ihale edildiği, ÇED Olumlu kararının ise ihale işleminden sonra alındığı tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Atık Tesisi İhalesinin Hukuka Aykırı Olarak Yapıldığı Mahkeme Tarafından Tescil Edildi
Adıyaman İdare Mahkemesinin 2021/291 esas numarası ve 2021/508 karar numarasıyla ihalenin hukuka aykırı olduğunu belirtilerek iptal ettiği kararda, “Çevre Kanunu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği ÇED Olumlu kararı alınmadan ihale işleminin gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı, “Katı Atık Düzenli Depolama Alanının İşletilmesi ve Katı Atık depolama Alanları İçerisinde Depolanan Atıklardan Enerji Elde Edilmesi İşi” ihalesinde hukuka uygunluk bulunmadığı, bundan dolayı da ihalenin iptaline karar verilmiştir.” denildi.
Milletvekili Tutdere: Mahkeme Kararı Önceki Açıklamalarımızı Teyit Etti
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Adıyaman’ın kuzeyine katı atık tesisinin inşa edilecek olması, şehirde yaşayan bütün halkın sağlığını ve kırkgöz su kaynağı başta olmak üzere çevredeki yeraltı sularını tehdit edecek mahiyetteydi. Mahkemenin bu kararı daha önceki açıklamalarımızı teyit etmiştir.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.