Özel Günde 7 İstek

Her yıl 14 Kasım’ın Dünya Sokak Satıcıları Günü olarak kutlandığını söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, İzmir’deki 6 bin seyyar satıcının belediyeler ve hükümet yetkililerinden beklentileri olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Özel Günde 7 İstek

Her yıl 14 Kasım’ın Dünya Sokak Satıcıları Günü olarak kutlandığını söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, İzmir’deki 6 bin seyyar satıcının belediyeler ve hükümet yetkililerinden beklentileri olduğunu söyledi. Seyyar esnafına düşman gibi yaklaşılmaması gerektiğini açıklayan Laçin, “Kendi Oda’mızı kurmaktan, mali destek ve eğitime kadar 7 isteğimizin yerine getirileceği müjdesini duymak istiyoruz” dedi.

Sokak Satıcıları Günü’nün dünyada ilk defa 2012 yılının 14 Kasım’ında kutlandığını söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, bu özel günde seyyar satıcıların ulusal ve küresel kalkınmaya katkıları ile karşılaştıkları zorlukları kamuoyu ile paylaştıklarını vurguladı.

“NİYE İZMİR’E OLMASIN”

Seyyar satıcıların genellikle örgütlenme haklarından mahrum bırakıldığının altını çizen Laçin, “Kendi hayatımızı ve geleceğimizi etkileyen kararlarda temsil etme haklarına sahip değiliz. Bununla birlikte hiçbir sosyal ve yasal güvencelerimiz yok. Bizlerin en acil talebi, en temel insan hakkı olarak yaşamlarımızı sürdürme olanağına kavuşmaktır” diye konuştu. Türkiye’nin farklı kentlerinde seyyar satıcı esnafı için geliştirilen tek tip araçların İzmir’de de hayata geçebileceğini aktaran Laçin, “Niye böyle bir girişim İzmir için yapılmasın? Bu sayede seyyar satıcı esnafına da estetik bir düzen getirilmiş olur” dedi.

“BİZ DÜŞMAN DEĞİLİZ”

Dünya Sokak Satıcıları Günü’nde yetkililerden 7 isteği olduğunu aktaran Başkan Evren Laçin, “Başta hükümetimizden, yerel yönetimlerimizden, milletvekilleri ve siyasi partilerin ile sivil toplum kuruluşlarından bizim sesimizi duymalarını ve taleplerimizi gerçekleştirmemize yardım etmelerini istiyoruz. Lütfen bizi düşman gibi görmesinler. İsteklerimiz örgütlenebilmek, sosyal güvenceye kavuşmak gibi son derece masum konular” ifadelerini kullandı.

“BU KENTİN EVLADIYIZ”

Meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından seyyar pilavcı, seyyar ciğerci, seyyar baloncu gibi sokak satıcılarının desteğe koştuğunu vurgulayan Laçin, “Bu kez zabıtadan kaçmadan hatta onların bizlere gösterdiği noktalarda depremzede vatandaşlarımıza 3 bin 500 kişilik tavuklu pilav ve ciğer dağıttık. Biz her zaman İzmir’in yanındayız ve bu kentin bir evladıyız” diye konuştu.

İŞTE 7 İSTEK İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkının seyyar esnaflara da tanınmasını istiyoruz. Çalışma yerlerimizi ve koşullarını birlikte belirleyelim ki, biz de kent yaşamında hak ettiğimiz yeri alalım. Seyyar esnaflar olarak kendi odalarımızı, kendi birliklerimizi tüm Türkiye’de kurmak istiyoruz. Belediyelerimiz, Bakanlığımız, hükümetimiz bu konuda bize yol göstermeli önümüzü açmalı; odalarımızın kuruluşunu kolaylaştırmalıdır. Geçimlerimizi sağlamak ailemizin rızkını temin etmek için yağmurda çamurda, karda kışta, sağlıkta ve felakette bile çalışmak zorundayız. Hurdacısı, atık toplayanı, simitçisi, baloncusu, seyyar manavıyla tüm sokak çalışanları sosyal güvenceye kavuşmalı. Eğitim hakkının da sokak esnaflarının da yararlanacağı şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Sokaklarda çalışan çocukların başta olmak üzere tüm sokak çalışanları için onların durumlarına uygun eğitim programları hazırlanmalı. Seyyar esnafına mali destek programı uygulanmalı. Faaliyetlerini üye oldukları dernek, kooperatif ve oda üzerinden sürdüren esnafa kayıtsız, koşulsuz 5’er bin TL mali destek verilmeli. Seyyar esnafın her türlü oda,  dernek aidat borcu sicil affı çıkarılarak silinmeli. Seyyar esnafa 2019-2020 yılı içinde kesilen tüm cezalar af edilmeli ve vergi borçları silinmeli.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet