Rektör Budak, “İnsan sağlığı açısından binalar önemli bir belirleyici”

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak, sürdürülebilir bir gelecek inşası için doğayla ilişkimizi, daha hassas ve bütüncül bir yaklaşımla düzenlememiz gerektiğinin bilincindeyiz.

Yayınlanma:
Rektör Budak, “İnsan sağlığı açısından binalar önemli bir belirleyici”

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak, sürdürülebilir bir gelecek inşası için doğayla ilişkimizi, daha hassas ve bütüncül bir yaklaşımla düzenlememiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle sağlıklı bina kavramının anlam ve önemini daha geniş kesimlere duyurmak, uygulama alanının genişletilmesine katkı sağlamak gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Binaların insan sağlığında önemli bir etken olduğunu belirten Rektör Budak, “Binalardaki yetersiz havalandırma, iç ortam hava kirliği, iç veya dış ortam kaynaklı kimyasal kirleticiler, yetersiz aydınlatma ve ses yalıtımı gibi pek çok etken, hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız üzerinde ciddi bir tesir bırakıyor. Bu etkilerin giderek daha belirgin hale gelmesiyle, binaların sağlık ile bağlantısına ilişkin bilimsel çalışmaların da hızla artmakta olduğunu görüyoruz. Bu çalışmalarla birlikte ‘sağlıklı bina’ kavramını da daha sık duymaya başladık. Bu kavram; bina ile sağlık arasındaki doğrudan ilişkiyi temeline alarak insanların fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığını destekleyen bir anlayışı yansıtıyor. Bununla birlikte, çevre dostu malzemelerin kullanıldığı, kaynaklardan verimli bir biçimde yararlanıldığı bir bina konseptini de ifade ediyor. Dolayısıyla bu konuyu, hem bir halk sağlığı sorunu olarak hem de çağımızın en ciddi tehlikelerinden olan iklim değişikliğiyle mücadelenin bir unsuru olarak ele almamız gerekiyor” diye konuştu.

“Sağlıklı bina kavramını geniş kesimlere duyurmak gerekiyor”

Sempozyumda ‘sağlıklı bina’ kavramının iyi anlaşılması için alanında uzman kişilerin yapacağı sunumların çok önemli olduğunu vurgulayan Rektör Budak, “Bugün, alanında deneyimli konuşmacılarla bir araya geldiğimiz sempozyumda da binaların taşıması gereken özellikler, binalardaki belirli unsurların sağlığımız üzerindeki etkileri, özellikle hastanelerdeki ısı ve aydınlatma özellikleriyle ilgili mevcut durum ile iyi uygulama örneklerini ele alacağız. Ayrıca bina koşullarından kaynaklanan sağlık sorunlarını bilimsel bir yaklaşımla ele alarak sürdürülebilir çözüm alternatiflerini değerlendireceğiz. Böylece kavramın özünü çok daha iyi anlayacağımıza inanıyor, bu konudaki yanlış uygulamaların önüne geçmek ve bu anlayışı kurum kültürü olarak yaygınlaştırabilmek adına büyük bir adım atmış olacağımızı düşünüyorum. Bugün, alanında deneyimli konuşmacılarla bir araya geldiğimiz sempozyumda da binaların taşıması gereken özellikler, binalardaki belirli unsurların sağlığımız üzerindeki etkileri, özellikle hastanelerdeki ısı ve aydınlatma özellikleriyle ilgili mevcut durum ile iyi uygulama örneklerini ele alacağız” dedi.

         EÜ EBİLTEM-TTO Müdürü Prof. Dr. Şenay Şanlıer ise “ Rektör Hocamıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı bina, yalnızca çevreye duyarlı ve kaynakları verimli kullanan bina konseptlerini değil, aynı zamanda insan refahı ve performansını da bütünleştiren yeni nesil yeşil bina olarak tanımlanmaktadır. Bu kavramın duyurulması ve açıklanması amacıyla düzenlediğimiz sempozyumda bizlerde desteğini esirgemeyen Rektörümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Uzman akademisyenlerden çok yönlü sunumlar

EÜ EBİLTEM-TTO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı  “ Çağrılı Konuşmalar’ başlıklı oturumda Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi  Doç. Dr. Hür Hassoy “Bina ve Sağlık”,  Fen Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı  öğretim üyesi Doç. Dr. Levent Pelit “İç Ortam Hava Kirleticileri”, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından Dr. Raika Durusoy  “Elektomanyetik Alanlar ve Sağlık Etkileri” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.   Programın öğlenden sonraki oturumda; Nickl & Partner Architekten AG kuruluşundan Hieronimus Nıckl “Healing Architecture in Hospitals- Hastanelerde Şifalı Mimari”, EÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Gülben Çalış  “İnşaat Sektörü ve Sağlıklı Binalar”,  Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Soyhan Bağcı “Hastanelerde Aydınlatma Kirliliği ve Sağlık Üzerine Etkileri”, LİTPA Aydınlatma’dan  Doğan Coşkun “Ege Üniversitesi Hastanesi ve Türkiye’deki Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakımlarda Aydınlatma Durumu” başlıklı sunumlar ile dinleyenleri bilgilendirdi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet