Tarım Gazeteciliği Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Türkiye'de tarım öğreniminin başlamasının 176'ncı yıldönümü kutlamaları dolayısıyla 10 Ocak 2022 tarihinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlediğimiz "Tarım Gazeteciliği Çalıştayı" büyük bir başarıyla sona erdi.

Yayınlanma:
Tarım Gazeteciliği Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Türkiye'de tarım öğreniminin başlamasının 176'ncı yıldönümü kutlamaları dolayısıyla 10 Ocak 2022 tarihinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlediğimiz "Tarım Gazeteciliği Çalıştayı" büyük bir başarıyla sona erdi. 
 
Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) olarak bir tek amacımız vardı. Bütün dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de "Tarım Gazeteciliği" kavram ve içeriğinin, çok sık rastladığımız popülizm ve ajitasyon kaynaklı format yerine, tarım, gıda ve orman ürünleri sektörlerinde bilimsel bilgi ve güncel verilere dayalı analiz ile desteklenen yorum ve habercilik anlayışıyla bütünleşmesi!
 
Bundan böyle tarım ekonomisini daha çok konuşur olmalıyız. Bu çerçevede tarım ekonomistleri daha çok ulusal medyada yer almalı. Ne var ki, tarım ve gıda sektöründe sürekli bilgi kirliliği yaratan ve sektör hakkında bilgiye dayalı olmayan fikir sahiplerinin ulusal medyada boy göstermelerini hayretle izlemeye devam ediyoruz.
 
BEKLENMEYEN İLGİ 
 
Çalıştaya ilgi büyük oldu. Çünkü böyle bir etkinlik ilk defa yapılıyordu. Ayrıca birbirinden değerli konuşmacıların renk kattığı paneller ile birlikte yapılan sunumlar, yukarıda çok kısaca değindiğimiz konularda, başka bir ifadeyle tarım gazeteciliği kavram ve içeriğine yeni boyutlar getirdi. 
 
"Ulusal Medyanın Tarım ve Gıda Sektörüne Bakışı", "Tarım ve Gıda Sektöründe Doğru Bilgiye Ulaşmak" ve "Tarım ve Gıda Haberciliğinin Sektöre Yansımaları" başlıklarını taşıyan panellerde yer alan konuşmacılar şu ortak noktada buluştular; "Tarım Gazeteciliği" yeni ve önemli bir uzmanlık dalıdır, bu alanda yapılan yorum ve habercilik bilgi, veri ve analiz temelli olmalıdır. 
 
Son bölümde ise hep birlikte bu alanda duayen olarak kabul edilen Prof. Dr. Cemal Taluğ'u dinledik. Taluğ Hocamız, etik değerler üzerinden tarım gazeteciliği kavramını değerlendirdi; tarım ve gıda alanında "İletişimci" (Communicator) ve "Bilgi Yayımcı" (Extensionist) olarak faaliyet göstermenin önemini anlattı. 
 
Sonuç itibarıyla, geniş bir katılım içinde gerçekleşen Çalıştay, tarım gazeteciliğinin geleceği hususunda bizlere heyecan ve umut verdi. Şimdi ise sıra yeni projelerde diyoruz. Bu vesile ile Çalıştayın hayata geçmesinde büyük rolü olan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar'a teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. 
 
ÇOK DESTEK GÖRDÜK
 
Yanı sıra değerli sunum ve konuşmaları ile büyük katkılarda bulunan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Prof. Dr. Ertan Anlı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Çiftçi TV Medya Başkanı Tarık Çanak, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, Fox TV Muhabiri Nazlı Yerebasmaz, Agro TV Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Burcu Çetinkaya, Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Mustafa Çalkaya, Anadolu İzlenimleri Dergisi İmtiyaz Sahibi Muhammet Oluklu ve Dünya Gazetesi Ekonomi Haber Müdürü Hüseyin Gökçe'ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet