Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Çevrimiçi Sempozyumu
Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M.
Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara ve Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) işbirliğiyle, 1- 2 Aralık 2021 tarihlerinde “Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu” sempozyumu çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. VEKAM YouTube kanalı üzerinden de canlı yayınlanacak olan sempozyum, 18. yüzyıl boyunca oluşan Avrupa kültür mirası üzerine araştırmaları ve Osmanlı kültürü üzerine bakış açıları geliştirmek amacıyla düzenleniyor.
“Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu” sempozyumu, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara ve Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) işbirliğiyle, 1- 2 Aralık 2021 tarihlerinde düzenleniyor. Çevrim içi olarak düzenlenen sempozyum, VEKAM YouTube kanalı üzerinden de canlı yayınlanacak.
Sempozyumda, Ankara’nın bilinen en eski yağlı boya tablosu olan “Ankara Manzarası” tablosundan ilham alarak belirlenen; kadın, sosyal hayat, ticaret ve ulaşım temaları ele alınacak. Etkinlikte, Hollanda Rijksmuseum, tarih küratörü Eveline Sint Nicolaas’ın Ankara Manzarası tablosunun tarih boyunca işlevini değerlendirecek. Sempozyumda ayrıca Türkiye’den Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Ümit Ekin, Dr. Nil Tekgül, Dr. Tuba Demirci’nin konuşmaları da yer alacak. Sempozyum programı tablonun farklı noktalarını aydınlatmanın yanı sıra Türkiye’de sanatsal ve kültürel yansımalarıyla ilgili bir platform niteliği de taşıyacak. İkinci oturumda tablodan yola çıkarak üretilen kültürel ve sanatsal çalışmalar Ayşe Bağırıcıoğlu, Piano Turca (Necati Şekkeli), Eylül Kuzgunbay ve Muhammed Murat Arslan’ın sunumları yer alacak.
Sempozyum kapsamında, çağdaş sanatçılar Deniz Atlı, Oğuz Öner ve Umut Kambak tarafından tablonun katmanlı kişiliğini, çoklu disiplinleri kullanarak aktarmayı amaçlayan “TAKT” adlı çağdaş sanat performansı da çevrimiçi olarak yayınlanacak. “TAKT” çağdaş sanat performansı sempozyum sonrasında, bir ay süre ile Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’da ziyaretçilerle buluşacak.
Sempozyum 2018 yılında Koç Üniversitesi VEKAM ve Ankara Rahmi M. Koç Müzesi işbirliği ile düzenlenen “Tarihi dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof Sergisi” ile Ankara’ya getirilen Ankara Manzarası tablosunun Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenme süresinin 2022 yılına kadar uzatılmasının kutlanmasına da vesile olacak.
VEKAM Hakkında:
Başkent Ankara ve çevresiyle ilgili araştırmalar yapan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), bilim, kültür ve sanat dünyasına hizmet amacıyla 1994 yılında kuruldu. VEKAM bünyesinde, Vehbi Koç’un hayatına ait belgelere dayanarak gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Ankara ve çevresinin kültürel mirasının, tarihinin ve ekonomisinin araştırılması, belgelenmesi ve korunmasına yönelik akademik çalışmalar yürütülmektedir. VEKAM ayrıca Ankara ve çevresi ile ilgili kitap, tez, makale ve süreli yayınlardan oluşan kapsamlı uzmanlık kütüphanesi ve zengin arşiviyle her yaştan araştırmacıya hizmet sunmaktadır. Ankara konusunda dünya çapında bir başvuru kaynağı olmak VEKAM’ın öncelikli hedefleri arasında yer alırken, VEKAM Yayınları da her geçen gün gelişen bir kaynak haline gelmektedir.
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında:
Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında kuruldu. Ankara’nın ticari tarihinde önemli rolleri olan Çengelhan ve Safranhan, Rahmi. M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından endüstri mirasının korunmasına ev sahipliği yapmak üzere restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Müze koleksiyonunda; eski otomobillerden raylı ulaşımın vazgeçilmezi trenlerin geçmişten günümüze faklı ölçeklerde üretilmiş modellerine, denizcilik ve havacılık alanında kıymetli obje ve modellerden makinelere, bilimsel aletlerden, tarım, matbaacılık, iletişim, tıp ve eczacılık alanlarındaki çeşitli ürünlere, oyuncaklardan günlük yaşam eşyalarına ve bebek evlerine kadar sanayinin tüm dalları tarihsel gelişim süreçlerinde temsil edilmektedir. Bunların yanında müze Ulu Önderimizin kıymetli eşyalarına ev sahipliği yapmaktadır. Esnaf kollarının canlandırmalarının yer aldığı Esnaf Sokağı ile kentin ticari tarihine dair farkındalık yaratılmaktadır.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.