Ziraat Odası Başkanı Şimşek: Göçün Bedelini Köyler Ödüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 oranında azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 oranında azaldı.
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek çiftçilerin yaşadığı sorunlar ile ilgili, “Dur durak bilmeyen tarımsal girdi maliyetleri artışı çiftçiyi canından bezdirdi. Tüm zamanların en yüksek seviyelerini gören tarımsal girdi maliyetlerinin yanı sıra kuraklık, iklim değişikliği, dövizdeki dalgalanmalar karşısında ezilen çiftçimiz tarımsal üretimden vazgeçiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 1 milyon 16 bin 692 çiftçi sayısı 12 yılda 541 bin 346'ya geriledi. Bu kayıpların baş aktörlerine baktığımızda tarımsal girdi maliyetleri olarak saydığımız gübre, mazot, yem, tohum, ilaçlarda yaşanan anormal artışlar olduğunu görüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Çiftçilerin sektör değiştirdiğine, ilçelere ve illere hatta turistik yerlere göç etmekte olduğuna değinen Başkan Şimşek, “Tüccarın gölgesinde de ayrıca ezilen çiftçimiz sürekli artış durumundaki bu girdilerle ne yapacağını şaşırtmış ve çubuğu bırakıp şehirlere kaçmış. Bu göçün bedelini ne yazık ki köylerimiz ödüyor, bunun yansıması da güzel ülkemize olacaktır. Bu tehlikeyi görüp bir an evvel çiftçiyi toprağında kazanan bireyler haline dönüştürülmelidir. Genç nüfusunu kaybeden tarım, şimdi de kalan orta ve yaşlı nüfusunu da kaybetmektedir” dedi.
Gençlerin şehirlerde ucuz işgücüne dönüştüğünü söyleyen Oda Başkanı Şimşek, “Kredi borcu olmayan köylü, çiftçi kalmadı. Masrafları krediyle karşılayan çiftçi çareyi kaçmakta buluyor. Ekonomik nedenlerin yanı sıra kente göç etmeyi evlenme şartı olarak öne sürülmesi nedeniyle köylerde aile müesseseleri kurulamıyor, bu durumda göçü daha da tetikliyor ifadelerine yer verdi.
Gençlere yönelik “Uzman Eller Desteği” projesi gibi projelerin açıklanıp yetersiz ve şartlarının oldukça zor olduğunu dile getiren Şimşek, “Köye gelin demekten çok gelmeyin der gibi şartlara sahip projeler, kayıplarımızı daha da artırıyor. Öte yandan verilen desteklemeler küçük çiftçilerimize ulaşmamakta, bu da üreticide bıkkınlık ve usanmışlık oluşturmaktadır” diye konuştu.
Çiftçilere yönelik desteklemelerin artış gösterirse durumların iyileşebileceğinden söz eden Başkan Şimşek, “Bugüne kadar ki olumsuzlukların yanı sıra yeni yapılan açıklamalarda da küçük de olsa bir ümit olacak adımlar atılacağa benziyor. Gübre fiyatlarında ciddi indirim düşünülmesi, yüzde 75 hibeli olarak buğday ve yem bitkileri tohumu verilecek. Bu ve buna benzer desteklemelerin artması halinde çiftçimiz üretimi yeniden benimseyecektir. Üreten çiftçimiz, kazanan çiftçimiz, kazanan ülkemiz olmalıdır” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.